Türkiye'nin en büyük müzeleri

İki kıtayı birbirine bağlayan ülkemizin coğrafyası, insanlık tarihi boyunca en önemli kara parçalarından birisi olmuştur. Tarihin ilk uygarlıklarından büyük imparatorluklara kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan ülkemiz birçok dönemden önemli tarihi eserler barındırır. Günümüze kadar bu eserler ülkemizin çeşitli bölgelerindeki müzelerde muhafaza edilerek geleceğe ışık tutmaya devam eder.

F5HABER F5HABER
Türkiye'nin en büyük müzeleri

Ülkemizdeki en önemli ve en büyük müzelerinde bu eserleri görmek mümkündür. Tarih ve arkeoloji tutkunları için Türkiye’nin en büyük müzeleri tüm detaylarıyla yazımızda.

Topkapı Sarayı Müzesi
İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan Topkapı Sarayı Müzesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun en görkemli dönemine tanıklık etmek isteyenler için ideal bir durak. Yarımada olarak bilinen bölgede bulunan bu saray, 400 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetim merkezi olarak hizmet vermiştir. 1924 yılında müzeye dönüştürülmesiyle birlikte, bu zengin tarihi miras korunmuş ve halka açılmıştır. Müze, Osmanlı padişahlarının kıyafetlerinden silahlarına, mücevherlerinden çeşitli sanat eserlerine kadar birçok değerli eseri barındırıyor. Osmanlı'nın ihtişamını yakından görmek isteyenlerin Topkapı Sarayı Müzesi'ni ziyaret etmesi tavsiye ederiz.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Anadolu tarihinin derinlerine inmek ve insanlık tarihinin ilk dönemlerine tanıklık etmek isteyenler için Anadolu Medeniyetleri Müzesi doğru adres. Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan bu müze Paleolitik Çağ'dan başlayarak Osmanlı dönemine kadar uzanan geniş bir zaman diliminde varlığını sürdüren eserlere sahiptir. Hitit, Urartu, Frig ve Lidya uygarlıklarından günümüze kadar korunan birçok eseri müzede görmek mümkün. Bunların yanında Çatalhöyük’te bulunan Neolitik Çağ’dan kalma eserler de müzenin seçkin parçaları arasında yer alır. Ankara kalesinin yakınında bulunan müzeye rahat bir şekilde ulaşım kişisel veya rent a car hizmetleri ile gerçekleştirilebilir.

Zeugma Mozaik Müzesi
Dünya’nın en büyük mozaik müzeleri arasında yer alan Zeugma Müzesi Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde yer almaktadır. Bu müzede Antik Roma şehri Zeugma'dan çıkarılan muhteşem mozaikleri sergilemektedir. 2011 yılında ziyarete açılan müze, 1700 metrekarelik bir alana yayılmış mozaikleriyle ziyaretçilerine büyüleyici bir deneyim sunmaktadır. Zeugma Mozaik müzesinde yer alan mozaiklerin eksik parçaları yüksek lazer teknolojisiyle tamamlanmaktadır. Böylece Roma döneminin eşsiz mozaikleri ziyaretçilere orijinal haliyle sunulur. Antik dönemin kültür ve sanat anlayışını gözlemlemek isteyenler bu müzeyi kaçırmamalı.

Bodrum Sualtı Müzesi
Bodrum, sadece turistik güzellikleriyle değil, aynı zamanda tarihi ve kültürel zenginlikleriyle de tanınan bir tatil beldesi. Öyle ki Bodrum Sualtı Müzesi’de bunun en büyük kanıtlarından birisi. Bodrum kalesinin içerisinde bulunan müze dünyanın en eski batık gemi enkazı niteliğini taşımakta. Toplam 14 bölümden oluşan müzede Osmanlı döneminden kalan eserlere de rastlanmaktadır. Akdeniz tarihinin zenginliklerine tanıklık etmek isteyen herkes bu müzeye uğramadan geçmemeli. Bodrum Sualtı Müzesi birçok tarihi yapının yanında yer alır. Halikarnas Mozolesi, Bodrum Antik Tiyatrosu ve Stratonikeia gibi yapılar tarih severlerin uğrak noktaları arasında yer alır. Bu bölgede eşsiz bir müze turu yapmak isteyenler kişisel araçlarıyla veya Bodrum araç kiralama hizmetleriyle seyahat planı yapabilir.

Efes Müzesi
Efes Müzesi antik dünyanın en önemli şehirlerinden biri olan Efes Antik Kenti'nden çıkarılan eserleri barındırır. İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan müzede yer alan eserler ve yapılar oldukça iyi korunmuş olup dönemin zenginliğine ışık tutar. Artemis Tapınağı, Hadrian Tapınağı, Celsus Kütüphanesi ve dünyaca ünlü Artemis heykeli gibi eserler görenleri büyülemeyi devam etmektedir. Ülkemizin en ünlü müzeleri arasında yer alan Efes Müzesi tarih tutkunlarını büyülemeye aday.

SONRAKİ HABER