Prof. Dr. Akova: Elde hangi koronavirüs aşısı varsa ondan olacağım
Prof. Akova, "Hem BioNTech/Pfizer hem Çin menşeli aşı klinik çalışmalarda hem etkinliği gösterilmiş hem de yan etkilerinin ciddi boyutta olmadığı gözlemlenmiş aşılardır. Şu anda 'O aşı mı?', 'Bu aşı mı?' diye düşünmekten çok elde olan bir aşı eğer güvenli ve etkili gösterilmişse olmak lazım. Ben de elde hangi aşı varsa ondan olacağım" dedi.
Hem Çin menşeli hem de Alman menşeli yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının Türkiye'de gönüllü uygulamalarının koordinatörlüğünü yürüten Hacettepe Üniversitesi'nden Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova, DHA'ya konuştu. Prof. Dr. Akova, Çin aşısının şu ana kadar 1200 sağlık çalışanı dışında 3 bin gönüllüye, Alman aşısının da 79 gönüllüye uygulandığını ve her iki aşıda da ciddi bir yan etki görülmediğini belirtti.
Çin aşısının Faz 3 çalışmalarının 25 merkezde hala devam ettiğini kaydeden Akova, şimdiye kadar yapılan aşılamalarda ciddi bir yan etkiyle karşılaşılmadığını aktarırken, etkinliğini henüz bilmediklerini kaydetti:
"Henüz 500 civarında gönüllünün 2. doz aşısı tamamlandı. 2. dozdan sonra aradan 14 gün geçecek. Ondan sonra hastalanan olup olmadığına bakacağız. Bu hastalananlar içerisinde de yapacağımız ara analizde kimin aşı aldığını, kimin plasebo aldığını belirleyip, ayrı bir komite var bunu değerlendirecek. Bu ara değerlendirmeye göre 'Bu aşı etkilidir, değildir' kararı verilecek.”
'Gelecek aşının herkese birden yetmesi mümkün değil’
Çin menşeli Kovid-19 aşısının 11 Aralık'tan itibaren Türkiye'ye bir miktar gelmesinin beklendiğini hatırlatan Prof. Akova, şöyle devam etti: