Prof. Dr. Saatçi: Covid-19 salgınından sonra kanser vakalarında artış bekleniyor

Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) Başkanı ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Saatçi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde kanser taramalarının ciddi şekilde azaldığını, bu durumun ileriki dönemlerde kanser vakalarında artışa yol açabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Saatçi: Covid-19 salgınından sonra kanser vakalarında artış bekleniyor - Sayfa 1

TAHUD tarafından çevrim içi düzenlenen 20. Ulusal Aile Hekimliği Kongresi'nde "Pandemi ve Kronik Hastalıklar" başlıklı sunum yapan Prof. Dr. Saatçi, Covid-19 salgını döneminde kronik hastalıkların ihmal edildiğini belirtti.
 

Prof. Dr. Saatçi: Covid-19 salgınından sonra kanser vakalarında artış bekleniyor - Sayfa 2

Saatçi, salgının ilk 4 ayında kalp yetmezliği ve diyabet gibi rahatsızlığı olan ve Covid-19'a yakalanan hastaların sağlıklı bireylerle karşılaştırıldığında hastaneye yatışlarının 6, ölüm oranlarının ise 12 kat arttığının tespit edildiğini aktardı.
 

Prof. Dr. Saatçi: Covid-19 salgınından sonra kanser vakalarında artış bekleniyor - Sayfa 3

Salgın döneminde fiziksel aktivitenin yüzde 40 azaldığına dikkati çeken Saatçi, özellikle kronik hastaların bu dönemde kilo aldıklarını ve ek sağlık sorunları yaşamaya başladığını anlattı.
 

Prof. Dr. Saatçi: Covid-19 salgınından sonra kanser vakalarında artış bekleniyor - Sayfa 4

Prof. Dr. Saatçi, salgın döneminde kanser taramalarının azaldığını ve ileriki dönemlerde kanser vakalarında artış beklendiğini dile getirdi.