Resmi Gazete'de yayımlandı: Yetkisiz çakar ve ruhsatsız silahlara yönelik düzenleme
İç güvenlik alanında düzenlemeler içeren kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Yasayla birlikte yetkisiz çakar ve tepe lambası kullananlara verilecek ceza 96 bin liraya çıkarıldı. Ruhsatsız silah bulunduranlara verilen hapis cezalarının alt sınırı 2 yıla, üst sınırı da 4 yıla çıkarıldı. İşte 5 soruda yeni düzenlemede merak edilenler...
İç güvenlik alanında düzenlemeler öngören kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kanunla hayata geçirilecek yeni düzenlemelerle ilgili 5 soru ve yanıtları şöyle:
Silahını çaldıran ve kaybedenlere hangi şartlarda yeni ruhsat verilecek, yaptırımlar neler olacak?
İkinci kez silahı çalınan veya silahını ikinci kez kaybedenlere, yeni silah müracaatlarında tek bir silah için taşıma veya bulundurma izni verilecek. Üçüncü kez silahı çalınan veya silahını üçüncü kez kaybedenlerin silah vesikası geri alınacak ve bu kişilere fiil tarihinden itibaren 5 yıl geçmedikçe silah bulundurma ve taşıma izni verilmeyecek. Fiil tarihinden 5 yıl geçtikten sonra bu kişilerin yeni silah müracaatlarında tek bir silah için taşıma veya bulundurma izni verilecek.
Silah parçalarının taşınması ve satılması suç sayılacak mı?
Ateşli silahların namlu, sürgü, gövde, çerçeve, silindir, mekanizma başı, çıkarıcı, tırnak, ateşleme iğnesinden oluşan ana veya balistik önemi haiz parçalarının kaçakçılığı da suç sayılacak ve hapis cezalarına hükmedilecek. Bu parçaları ülkeye sokanlara, ülkeye sokulmasına aracılık edenlere, kanun hükümleri dışında yapanlara, bir yerden bir yere taşıyanlara, satanlara 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ve 500 günden 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek.
Kurusıkı silahların özelliklerini değiştirenlerle ilgili hangi yaptırımlar uygulanacak?
Kurusıkı tabir edilen ses veya gaz fişeği ya da benzerlerini atabilen silahı, teknik özelliklerinde değişiklik yaparak gerçek silah haline dönüştürme eylemi suç kabul edilecek ve bunu yapanlara hapis cezası verilecek. Dönüştürülen silahın sayı ve nitelik bakımından vahim olmaması halinde verilecek ceza üçte birinden yarısına kadar indirilecek.