Rusya ve Çin'in onayladığı koronavirüs aşıları güvenli mi?

Koronavirüs salgınına karşı geliştirilen aşıların ne kadar etkili olacağı tartışma konusu. Bazı uzmanlar özellikle Rusya ve Çin'de çalışmaları sürdürülen Covid-19 aşılarının potansiyel eksiklikleri olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlara göre, bu aşıların bileşenleri birçok insanın maruz kaldığı yaygın bir soğuk algınlığı virüsüne dayanıyor ve potansiyel olarak etkinlikleri de sınırlı kalıyor.

Rusya ve Çin'in onayladığı koronavirüs aşıları güvenli mi? - Sayfa 1

Tüm dünyayı etkisine alan yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle vaka ve ölü sayısı gün geçtikçe artarken, sosyal ve ekonomik yaşamın normale dönmesi için henüz bir tedavi yönetiminin bulunmadığı Covid-19’a karşı güvenilir bir aşının bulunması elzem görülüyor. Bununla birlikte hastalığa karşı aşı bulduğunu açıklayan Rusya ve riskli grupları hali hazırda aşılamaya başladığını açıklayan Çin’in aşıları bilim dünyasında şüphe uyandırmaya devam ediyor. Araştırmacılar iki ülkede de kullanılan aşıların yaygın bir soğuk algınlığı virüsü olan Ad5’in baz alınarak yapıldığını ve bu durumun onların potansiyel etkinliğini sınırlandırdığını belirterek, yüksek ateş ve AIDS gibi yan etkinlere neden olabileceğini öne sürdü.
İşte bilim insanlarının gözünden Rusya ve Çin’in geliştirdiği aşılar ve içerdiği riskler...

126
Rusya ve Çin'in onayladığı koronavirüs aşıları güvenli mi? - Sayfa 2

CanSino'nun Çin Askeri Tıp Akademisi ile iş birliğinde geliştirdiği "Ad5-NCov" adlı aşı, soğuk algınlığına yol açan zararsız bir adenovirüsle insan vücuduna Covid-19'un genetik bileşenlerini aktararak bağışıklık tepkilerini uyandırmayı hedefliyor.

226
Rusya ve Çin'in onayladığı koronavirüs aşıları güvenli mi? - Sayfa 3

Moskova Gamaleya Enstitüsü tarafından geliştirilen ve sınırlı testlere rağmen bu ayın başlarında Rusya'da onaylanan aşı, Ad5 ve adenovirüse dayanıyor. Aşı, soğuk algınlığına yol açan bir adenovirüstan alınan, kendini çoğaltamayan bir virüs bileşeni içeriyor.

326
Rusya ve Çin'in onayladığı koronavirüs aşıları güvenli mi? - Sayfa 4

"Aşıların etkinliği yüzde 40 olabilir"
Johns Hopkins Üniversitesi'nde aşı araştırmacısı Anna Durbin, aşıların etkinliğinin yüzde 40'a kadar düşebileceğine dikkat çekiyor. Ad5'in birçok insanın bağışıklığa sahip olmasından dolayı kaygılandırdığını belirten Durbin, "Stratejilerinin ne olduğundan emin değilim, belki yüzde 70 etkinliğe sahip olmayacak. Başka bir aşı gelene kadar yüzde 40 etkinliğe sahip olabilir ve bu da hiç yoktan iyidir. "

426