'Sağlık personelinde koronavirüse karşı bağışıklık oranı yüzde 4'

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı verilen mücadeleye dair yeni bilgiler ortaya çıktı. Yapılan araştırmaya göre sağlık personelinde koronavirüse karşı bağışıklık oranı yüzde 4 olarak belirlendi.

'Sağlık personelinde koronavirüse karşı bağışıklık oranı yüzde 4' - Sayfa 1

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre toplumda yüzde 20 civarında olduğu tahmin edilen grubun kurallara uymaması nedeniyle koronavirüsle mücadelede istenilen sonuçlara ulaşılamıyor.

111
'Sağlık personelinde koronavirüse karşı bağışıklık oranı yüzde 4' - Sayfa 2

Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile birlikte yaptığı ve 153 bin kişiyi kapsayan antikor testlerinde, bağışıklık oranı beklenenin çok altında çıkmıştı.

211
'Sağlık personelinde koronavirüse karşı bağışıklık oranı yüzde 4' - Sayfa 3

Uzmanlar, özellikle İstanbul’da bu oranı en az yüzde 15-20 bekliyordu ancak bu ildeki bağışıklık oranı yüzde 3 civarında kaldı. Toplum bağışıklığından söz edilebilmesi için daha önce hastalığı geçirenlerin oranının en az yüzde 50-60 civarında olması gerekiyor. Elde edilen bu sonuçlarla, toplum bağışıklığının söz konusu olmayacağı belirtilirken, koronavirüs açısından en fazla risk barındıran meslek grubu olan sağlık personelinde bile bağışıklık oranının yüzde 4 civarında olduğu tespit edildi.

311
'Sağlık personelinde koronavirüse karşı bağışıklık oranı yüzde 4' - Sayfa 4

Araştırma sırasında antikor testi dışında bir kişinin o anda virüsü taşıyıp taşımadığını ortaya çıkaran PCR testleri de kullanılmıştı. Bu testlerdeki pozitiflik oranı ise binde 2.5 civarında çıkmıştı. Bu sonuçlardan yola çıkılarak yapılan istatistik hesaplamalarına göre Türkiye’de şu anda 200 binin üzerinde virüs taşıyıcısı bulunuyor. Bu kişiler hiçbir belirti göstermediği için tespit edilmelerinin çok zor olduğuna dikkat çekiliyor.

411