Botoksla ilgili çarpıcı araştırma! Kaş yapayım derken göz çıkarmayın!
ABD'de yapılan araştırma, yüz bölgesine yapılan botoks enjeksiyonlarının beynin duyguları yorumlama ve işleme biçimini değiştirebileceğini gösterdi. Bulgular, botoksun bireylerin başka kişilerin duygularını anlama yeteneğini aslında geçici olarak bozduğu anlamına gelebilir.

Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te F5Haber'e abone olun
F5Haber'e Google News'te abone olun
Abone OlPsikolojide sıklıkla sözü edilen 'yüzsel geribildirim hipotezi' baz alınarak yürütülen yeni bir araştırmayla yüz bölgesine yapılan botoksun beynin duyguları yorumlama ve işleme biçimini değiştirebileceği belirtildi.
Araştırma, botoksun insanların başka insanların duygularını anlama yeteneğini geçici olarak bozduğu anlamına gelebilir.
Yüzsel geribildirim hipotezi, bireylerin yüz ifadelerinden alınan duyusal bildirimin, duygusal deneyimin kendisini de etkilediğini iddia ediyor.
ABD'de bulunan Kaliforniya Üniversitesi'nden bir araştırma grubu, botoks uygulamalarının bu konudaki etkilerini inceledi.
Bulguları Scientific Reports'ta yayınlanan araştırmada, beynin duyguları işlemeden sorumlu merkezi olan amigdaladaki aktivitenin botoks uygulamasının ardından yüz ifadeleri karşısında değişim belirtileri sergilediği kaydedildi.
33 ila 40 yaşlarındaki 10 kadın katılımcıdan oluşan bir grup üzerinde yapılan araştırmaya göre botoks enjeksiyonlarıyla kaşların çatılmasını engellemek, beynin duygu belirten ifadeleri işleme biçimini de engelliyor.
Dolayısıyla botoks, kas hareketlerini dondurarak yüz, amigdala ve fusiform girus arasında olan eşgüdümü bozuyor.
YÜZ OKUMA BİÇİMİNİ ETKİLİYOR
Uzmanlar, çalışmanın bulgularının, botoksun bir sonucu olarak ortaya çıkan gülümseyememe veya kaşlarını çatamamanın, bireylerin diğer yüzleri okuma biçimini de etkilediğini gösterdiğini söylüyor.
New Scientist dergisine konuşan Güney Avustralya Üniversitesi’nden insan bilişselliği araştırmacısı Dr. Fernando Marmolejo-Ramos da, ifadeleri taklit etmenin onları tanımamıza yardımcı olduğunu açıkladı.
Marmolejo-Ramos, “Yüz kaslarımız, bölgelere sinyal göndermeden önce diğer kişinin kaşlarını çatma veya gülümsemesini bilinçsizce kopyalar. Botox bu hareketi kısıtladığı için bu bozulur. Başkasının duygularını istediğiniz kadar yoğun veya canlı bir şekilde deneyimleyemeyebilirsiniz.” dedi.