Trump'ın "Plastiğe dönüyoruz" açıklaması sonrası plastik zararı yeniden gündemde!
ABD Başkanı Donald Trump'ın "plastiğe dönüyoruz" açıklamasının ardından, plastiğin zararları yeniden manşetlerde yer aldı. The Guardian'da yayımlanan bir araştırmaya göre, mikroplastiklerin beyinde damar tıkanıklığına neden olabileceği tespit edildi.

Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te F5Haber'e abone olun
F5Haber'e Google News'te abone olun
Abone OlAmerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın, "plastiğe dönüyoruz" açıklamasının ardından, plastiğin zararları yeniden uzun uzun manşetlerde yer almaya başladı. The Guardian'da yayımlanan bir araştırmaya göre, mikroplastiklerin denek farelerinin beyninde hareket ederek damar tıkanıklığına neden olabildiği tespit edildi.
Mikroplastiklerin Beyin Üzerindeki Tehlikesi
Uzmanlar, mikroplastiklerin beyinde pıhtı atmasıyla benzeşen potansiyel olarak ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Söz konusu araştırmanın hakemli bir dergide yayımlandığı bilgisi verilen haberde, araştırmacıların bulgularını gerçek zamanlı görüntüleme yoluyla elde ettikleri ifade edildi. The Guardian'da yer alan habere göre, araştırmacılar bir plastik parçasının damarlarda sıkıştığında, diğerlerinin de bir “zincirleme bir araba kazası” gibi arkasında biriktiğini kaydetti.
Motor Fonksiyonlarda Azalma ve Nörotoksisite
Araştırmacılar, mikroplastiğe maruz kalan farelerde motor fonksiyonlarda azalma tespit ederek, bunun beyin üzerindeki etkilerini ortaya koydu. Artan kanıtlar mikroplastikleri nörotoksisiteyle ilişkilendirirken, bahsi geçen araştırma bunun nasıl olduğunu gösteren ilk çalışma olarak öne çıkıyor.
Mikroplastikler, tüketim mallarına kasıtlı olarak eklenen ya da daha büyük plastiklerin parçalanması sonucu ortaya çıkan küçük plastik parçalardır. Bu parçacıklar, BPA, ftalatlar ve Pfas gibi binlercesi ciddi sağlık riskleri oluşturan 20 bin plastik kimyasal içermektedir. Bu madde insan vücudunun her yerinde bulunmuş ve plasenta ile beyin bariyerlerini aşabilmektedir. Son araştırmalar, mikroplastiklerin insan beyninde sekiz yıl öncesine göre çok daha yüksek seviyelerde biriktiğini ortaya koyuyor. Bu durum, kalp krizi ve kanser riskinin artmasına ve Parkinson hastalığı gibi birçok beyin fonksiyon bozukluğuna neden olabilmekte.
Bilimde Kanıtlar Artsa da Politika Aynı Kaldı
ABD Başkanı Donald Trump, eski Başkan Joe Biden'ın kağıt pipet kullanımına dair kararını değiştirerek yeniden plastik kullanımına dönülmesi talimatını verdi. "Tekrardan plastik pipet kullanacağız. Bu şeyler (kağıt pipetler) işe yaramıyor" ifadesini kullanan Trump, birçok kez kağıt pipet kullandığını ancak çabucak "bozulduklarını" kaydetti.
Trump, "Özellikle sıcak içeceklerde, dakikalar hatta saniyeler içinde eriyorlar. Bu yüzden plastik pipetleri yeniden kullanmaya başlayacağız" değerlendirmesinde bulundu. Kararnamede, "insan sağlığına zarar verebilecek kimyasalları içeren kağıt pipetlerin üretimi plastik pipetlere göre daha maliyetli" olduğu ifade edildi.
Kağıt pipetlerin "plastik poşetlerle" muhafaza edildiği belirtilen kararnamede, bu yüzden kullanım amacındaki "çevresel etki" argümanının boşa düştüğü kaydedildi. Öte yandan kararnamede, kamu kurumlarında kağıt pipetler yerine plastik pipetlerin kullanılması için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiği talimatı verildi.