Salgının Türkiye'deki merkez üssü değişti...

Türkiye ilk koronavirüs vakasını 11 Mart tarihinde açıkladı. O tarihten bu yana 170 binin üzerinde vaka açıklandı. Bu vakaların yaklaşık yüzde 60'ı ise İstanbul'daydı. Ancak gelen son haberlere göre salgının merkezi değişiyor. Hala en çok vaka İstanbul'da olsa da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kısmi bir artışa işaret etti. En ciddi artış ise Diyarbakır'daydı...

Salgının Türkiye'deki merkez üssü değişti... - Sayfa 1

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 11 Haziran itibariyle açıkladığı koronavirüs tablosuna göre Türkiye’de şimdiye kadar 2 milyon 500 bin 890 test gerçekleştirirken, 174 bin  23 vaka tespit etti. 11 Mart'ta tespit edilen ilk vakadan bu yana 147 bin 860 Kovid-19 hastası iyileşti. Maalesef 4 bin 763 kişiyi ise koronavirüs nedeniyle kaybettik. Halen yoğun bakımlarda ise 643 kişi tedavi görüyor. 
 

111
Salgının Türkiye'deki merkez üssü değişti... - Sayfa 2

Ancak, küresel çapta koronavirüs salgınının sonuçlarına bakıldığında Türkiye 3 ay gibi bir sürede küresel kabusu en az zararla atlatan ülkelerin başında demek mümkün.

Hükümet de maske, hijyen ve sosyal mesafe kuralları ile gelinen başarılı noktanın ardından 1 Haziran itabariyle normalleşme adımlarını hayata geçirdi. 

Pandemiye Türkiye'den daha önce yakalanan ülkelere göre çok daha kısa sürede normalleşme adımları atan Türkiye'nin başarısında en büyük pay kuşkusuz evde kal çağrılarına yüksek uyum ile alınan kısıtlama kararlarıydı. 
 

211
Salgının Türkiye'deki merkez üssü değişti... - Sayfa 3

Ancak, normalleşme sürecinin yanı sıra vaka, vefat sayılarında düşüş ile iyileşen hasta sayılarındaki artış sürerken ikinci dalga korkusuna neden olan gelişmeler de yok değil.

Bu konuda en dikkat çeken il Diyarbakır. 

311
Salgının Türkiye'deki merkez üssü değişti... - Sayfa 4

Daha önce günde 3-5 arasında vaka tespit edilen Diyarbakır'da son günlerde tırmanan bir trend söz konusu. Son 10 günde 350 yeni vaka tespit edilerek hastaneye yatırıldı. Testleri pozitif çıkan 550 kişi ise evlerinde karantinaya alınmış durumda.
 

411