TEŞVİKLERE DİKKAT
Asgari ücret desteği başta olmak üzere birçok teşvikten yararlanmanın ön koşulu olarak, kuruma prim borcunun bulunmaması gerekiyor. Yapılandırma hakkının kaybedilmemesi için bir yıl içinde ikiden fazla cari ay prim ödemesinin de aksatılmaması koşulu aranıyor.
Genel yazıya göre, aktarılacak cari ay primleri nedeniyle yapılandırmanın bozma koşuluna girmesi durumunda işverenlerce “zor durum” belgesi verilecek.
Cari ay primlerinin yapılandırma taksitlerine aktarılması halinde, bu aylarda yararlanılan teşvikler ile cari ay primlerinin aktarma yapıldığı yılda yeni tescil edilmiş işyerleri için asgari ücret destekleri iptal edilecek. Cari ay primlerini yapılandırma taksitlerine mahsup etmek isteyen işverenlere, bu hususta bilgi verilecek.
DAHA ÖNCE DE KOLAYLIK SAĞLANDI
Prim borçlarını yapılandıranlara daha önce de çeşitli kolaylıklar sağlandı. Yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde ödemesi gereken tutarları 31 Ağustos ve 31 Ekim’e kadar ödemeyerek veya eksik ödeyerek yapılandırması bozulanlara, bu tutarları 28 Şubat 2019 tarihine kadar ödeme hakkı verildi.
Genel sağlık sigortası (GSS) prim borcu bulunanlara da gecikme faizi ve gecikme cezası olmaksızın borçlarını 28 Şubat’a kadar ödeme olanağı sağlanmıştı.
YILSONUNA KADAR SAĞLIK HİZMETİ ALABİLECEKLER
Prim borçlarını yapılandıran ve yapılandırılan taksiti aksatmayan BAĞ-KUR’lular SGK üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanıyor.
Prim borcunu yapılandırmamış veya yapılandırması bozulmuş olan BAĞ-KUR’lular ile GSS prim borcu olanlar da 31 Aralık 2019 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecek. Ancak bu kişiler, yeni bir düzenleme yapılmadığı takdirde 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren sağlık hizmeti alamayacaklar.
BAĞ-KUR ve GSS prim borcu bulunanlar sadece Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık tesisleri ile devlet üniversitelerinin hastanelerinden sağlık hizmetleri alabiliyorlar. SGK ile anlaşmalı özel hastaneler ile özel üniversitelere ait hastanelerden sağlık hizmeti aldıklarında, bedelini kendileri ödemeleri gerekiyor.