Erdoğan-Miçotakis görüşmesi | Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aramızda çözülemeyecek sorun yok
Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Beştepe'de görüştü, Türkiye ile Yunanistan arasında çözülemeyecek sorun olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sorunları diyalogla çözeceğiz. Bu bir süreçtir ve titizlikle yürütülmelidir." dedi. Yunanistan Başbakanı Miçotakis de, "Bu olumlu gelişmeleri devam ettirmek istiyoruz." dedi.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te F5Haber'e abone olun
F5Haber'e Google News'te abone olun
Abone OlTürk-Yunan ilişkilerinde son dönemde görülen yumuşamaya bugün Ankara'da yeni bir halka eklendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Beştepe'de görüştü, Türkiye ile Yunanistan arasında çözülemeyecek sorun olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sorunları diyalogla çözeceğiz. Bu bir süreçtir ve titizlikle yürütülmelidir." dedi. Yunanistan Başbakanı Miçotakis de, "Bu olumlu gelişmeleri devam ettirmek istiyoruz." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;
Sayın başbakanla biraz önce dar kapsamlı son derece verimli, samimi, yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmelerimizde ikili gündemimizde yer alan konuları etraflıca gözden geçirdik. Geçtiğim yıl 6 milyar dolar olan ikil ticaretimizi 10 milyar dolara çıkarma hedefi için çalışıyoruz.
Deprem kuşağında yer alan ülkelerimiz tabii afetler karşısında komşuluk hukukunu hep yerine getirmiş, birbirinin yardımına ilk koşan ülkelerden olmuşlardır. Afet ve Acil Durum Yönetimi alanında mutabakat zaptı bu konulardaki ahdi zeminimizi sağlamlaştırmıştır.
Komşumuz ve NATO müttefikimiz Yunanistan'dan beklentilerimizi bugün bir kez daha sayın Başbakan ile paylaştım. İlişkilerimizdeki olumlu atmosferin Yunanistan'daki Türk azınlık ve soydaşlarımızın haklarına katkı sağlamasını bekliyoruz. Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı çözüme kavuşturulması muhimdir.
Görüşmelerimizde Gazze'de yaşanan soykırım başta olmak üzere bölgesel gelişmeler konusunda fikir teatisinde bulunduk. İsrail yönetimi ateşkes çağrılarına kulak tıkadığı gibi destekçilerine dahi meydan okumaktan geri duymuyor. Doğudan batıya bu zulme ortak olmayalım çağrısıyla her hafta meydanları dolduran tüm insanları buradan bir kez daha selamlıyoruz. BM Genel Kurulu'nun Filistin'in tam üyeliği konusunda aldığı karar, Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen, toprak bütünlüğüne haiz Filistin devletinin tesisi olduğunu görülmüştür.
Türkiye olarak İsrail'i ateşkese zorlamaya, Filistin devletinin tanınırlığını artırmaya yönelik temaslarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Komşumuz Yunanistan'ın da katliamın durdurulması amacıyla yürütülen çabalara destek olmasını bekliyoruz. Yunanistan'la aramızda çözülemeyecek büyüklükte bir sorun olmadığına dair inancımı paylaşmıştım. Bu bir süreçtir. Daha fazla netice vermesi için titizlikle ilerletilmesi gerekir.
Görüş ayrılıklarına rağmen diyalog kanallarımızı açık tutarak olumlu gündeme odaklanıyoruz.
"HAMAS TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİLDİR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Miçotakis'in "Hamas terör örgütüdür" sözlerine tepki gösterdi. Erdoğan, "Hamas'ı bir terör örgütü olarak görmüyorum, tam aksine Hamas'ı kendi topraklarını ve kendi insanını korumanın mücadelesini veren insanlar olarak görüyorum. Hamas, 1947'den itibaren toprakları işgal edilmiş, bu topraklarının işgalinden sonra topraklarını koruma altına alan bir direniş örgütüdür." dedi.
MİÇOTAKİS: OLUMLU GELİŞMELERİ DEVAM ETTİRMEK İSTİYORUZ
Miçotakis de yaptığı açıklada, "Bu olumlu gelişmeleri devam ettirmek istiyoruz. İki halk benim bağlandığım şekilde çok önemli bir insiyatifin meyvelerinden faydalanmaya başladı. 10 Ege adasını ziyaret edebiliyorlar. Sınır kapısında yapılan kısa bir kontrolden sonra gerçekleştirilen bir süreç. İki halkın brökrasi ızdırabı yaşamadan bir araya gelmeleri önemli bir fırsattır." dedi.
Türkiye ile işbirliğinin her geçen gün arttığını söyleyen Miçotakis, "İnsan tacirlerini durdurmak için sarf ettiğimiz çabalar çok önemli sonuçlar vermeye başladı. Türkiye bu konuda çok pozitif katkıda bulundu. Biz Avrupa kararları ışığında da Türkiye'nin Avrupa fonlarından faydalanabilmeleri için çalışıyoruz." açıklamasında bulundu.
MASADAKİ BAŞLIKLAR NEYDİ?
AZINLIKLAR: Edinilen bilgiye göre, Batı Trakya Türk Azınlığı ile Rodos, İstanköy ve Selanik’teki Türk soydaşları ilgilendiren konular Erdoğan-Miçotakis görüşmesinde gündeme gelecek.
İYİ KOMŞULUK: Erdoğan’ın Atina ziyaretinde imzalanan Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi’yle dostane ilişkilerin devam ettirileceği belirtilmişti. Erdoğan’ın ziyaretinden bu yana iki taraf da karşılıklı güven ilişkileri temelinde adımlar atarken, siyasi diyalog, Geliştirilmiş Ortak Eylem Planı ve güven artırıcı önlemler konusundaki yapıcı istişarelerle olumlu gündemin güçlendiği belirtiliyor.
10 MİLYAR DOLAR TİCARET HEDEFİ: Edinilen bilgilere göre Erdoğan-Miçotakis görüşmesinde başta ekonomi olmak üzere ulaştırma, bilim, teknoloji, tarım, turizm, sağlık ve beşeri ilişkiler gibi çeşitli alanlardaki işbirliğinin devam ettirilmesi de gündeme gelecek. İki ülke arasında 6 milyar dolara yaklaşan ticaret hacminin, 10 milyar dolara çıkarılmasına yönelik atılabilecek adımlar değerlendirilecek.
FİLİSTİN DİPLOMASİSİ: Erdoğan, Miçotakis’e İsrail-Filistin çatışması başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmelerle ilgili Türkiye’nin görüşleri ve yürüttüğü diplomasiyi anlatacak.
AFET ALANINDA ANLAŞMA: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aralık ayındaki ziyaretinde çeşitli alanlarda imzalanan toplam 15 anlaşmaya ilave olarak, yarın Sağlık ve Tıp Bilimleri ile Afet ve Acil Durum Yönetimi konularında anlaşmaların imzalanacağı öğrenildi.
5 AYDA NE OLDU
Erdoğan’ın Atina ziyaretinden Miçotakis’in bugünkü Ankara ziyaretine kadar geçen 5 aylık sürede hem olumlu hem de olumsuz bazı gelişmeler yaşandı. Yunanistan’ın nisan ayında Türkiye vatandaşlari için Ege’de 10 adada “kapıda (limanda) vize” uygulamasını başlatması ve Selanik’teki Yeni Cami’de 6 yıl sonra bayram (Ramazan) namazı kılınmasına izin vermesi olumlu gelişmeler olarak kayda geçti. Buna karşı yine nisan ayında Yunanistan’ın Atina yakınlarındaki Spetses adasından Ege’de Onikiadalar bölgesindeki İncirli (Nisiros) adası açıklarına kadar, yaklaşık 45 adacık ve kayalığı da kapsayan bir Deniz Parkı oluşturmayı kararlaştırması iki ülke ilişkilerindeki yakınlaşma sürecine uymayan bir hamle oldu. Türkiye bu hamleye derhal tepki gösterdi.
MİÇOTAKİS’TEN ZİYARET ÖNCESİ AÇIKLAMA: ELLER HEP TETİKTE OLAMAZ
Miçotakis evvelsi Alpha TV’deki demecinde, bir yandan ciddi anlaşmazlık konularında Yunanistan’ın iddialarında herhangi bir değişikliğin sözkonusu olmayacağını tekrarlarken, diğer yandan ilişkilerdeki sakin ortamın devamı için “sıcak” mesajlar verdi. “İki ülkenin parmakları tetikte olacakları yerde, konuşmaları ve iletişim kanallarını açık tutmaları daha iyidir. Sürekli parmaklar tetikte olamayız. Türkiye ile ilişkilerimizin artık daha sakin sulara girdiği görülüyor” diyen Miçotakis, bu yeni dönemden ülkesinin kazançlı çıktığını savundu.
HAVALİMANINDA BAKAN FİDAN KARŞILADI
Başbakan Miçotakis'i, havalimanında, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara Vali Yardımcısı Murat Soylu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Faruk Köylüoğlu, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü Büyükelçi Ahmet Cemil Miroğlu, Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Burak Özügergin, Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Çağatay Erciyes ve Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Theodoros Bizakis ile diğer yetkililer karşıladı.
MASADA HANGİ KONULAR VAR?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetine icabetle Ankara'ya gelen Miçotakis'in ziyaretinde, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ikili ilişkiler çeşitli boyutlarıyla gözden geçirilecek, işbirliğinin geliştirilmesine yönelik atılabilecek adımlar ele alınacak.
İkili ilişkilerin yanı sıra güncel bölgesel ve küresel meseleler hakkında fikir teatisinde bulunulması öngörülen ziyaret kapsamında, ilişkilerin ahdi zeminine katkı sağlayacak anlaşmaların imzalanması da gündemde yer alıyor.