Tek 1 çay kaşığı beyne kum gibi dağılıyor! Hafızayı uçuşa geçiren yegane baharat

Beyne direkt yararı olan baharatların ilk sırasında zerdeçal geliyor. Elbette sadece zerdeçal değil birçok gıda hafızayı koruyor. Peki hafızanın güçlenmesini sağlayan diğer yiyecekler nelerdir?

Tek 1 çay kaşığı beyne kum gibi dağılıyor! Hafızayı uçuşa geçiren yegane baharat - Sayfa 1

Zerdeçal, doğal baharatlar içerisinde değeri en fazla olanlarından biridir. Yemeklere, içeceklere eklenen zerdeçal, hafızayı güçlendirmesiyle bilinir. Ayrıca beyin sağlığına da olumlu katkıları vardır.

114
Tek 1 çay kaşığı beyne kum gibi dağılıyor! Hafızayı uçuşa geçiren yegane baharat - Sayfa 2

Stem Cell Research and Therapy dergisinde yayımlanan bilimsel bir araştırmaya göre, zerdeçalın en mühim yararlarının başında hafızayı güçlendirmesi gelir. Gerçekleştirilen araştırmalar, ileriki yaştaki bireylerin bile zerdeçal tükettiklerinde hafızalarında olumlu yönden katkı sağladığını kanıtlamıştır. Aynı zamanda, toplum içinde unutkanlık hastalığı olarak bilinen Alzheimer ve depresyonla ilişkili beyindeki iltihabı indirgeyebileceği de bu incelemeler sonucu ispatlanmıştır

214
Tek 1 çay kaşığı beyne kum gibi dağılıyor! Hafızayı uçuşa geçiren yegane baharat - Sayfa 3

Cumhuriyet.com.tr'de paylaşılan içeriğe göre, Alman bilim adamları tarafından yapılan ve 'Stem Cell Research and Therapy' dergisinde yayımlanan bir araştırma, zerdeçalda bulunan bir maddenin, beynin iyileşmesinde rol alan sinir hücrelerinin gelişimine yardımcı olduğunu gösterdi. Araştırmacılara göre günde 1 çay kaşığı zerdeçal tüketmek bile beyni korumaya yetiyor.

314
Tek 1 çay kaşığı beyne kum gibi dağılıyor! Hafızayı uçuşa geçiren yegane baharat - Sayfa 4

BEYİN SAĞLIĞINI KORUYOR

Acibadem.com.tr'de aktarılan bilgilere göre, Nöronların gelişiminde önemli bir role sahip beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) proteini, hafıza ve öğrenmede etkilidir. Depresyon ve Alzheimer gibi hastalıklarda BDNF proteinin azaldığı bilinir. Araştırmalara göre, kurkumin BDNF proteini artırıyor. Bu sayede yaşa bağlı beyin fonksiyonlarının azalmasında ve çeşitli beyin hastalıklarında da yararlı olabileceği düşünülür. Hafıza gelişimine de katkısı olabilir.

414