Tüm çalışanları ilgilendiren torba yasa Meclis’ten geçti! İşten çıkarma yasağı geldi
Koronavirüs salgınına karşı ekonomik önlemleri içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edildi. Kanuna göre, ücretsiz izne çıkarılanlara aylık nakit desteği gelirken, işten işçi çıkarmalar 3 aylığına yasaklanıyor. İşverenler ise çalışanları 3 ay süreyle ücretsiz izne çıkarabilecek. Star yazarı Resul Kurt yasaya ilişkin tüm detayları bugünkü köşesinde yazdı.
Türkiye'de Korona virüsü salgını nedeniyle özel sektöre üç ay süreyle işten çıkarma yasağı getirilmesiyle ilgili teklif TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edildi ve yasalaştı. Devlet aylık 1.177 destek verecek, işveren çalışanını işten çıkartamayacak, çalışan da işten ayrılamayacak, ücretsiz izinli olanların sağlık primleri işsizlik fonundan karşılanacak, kısa çalışma ödemeleri işverenin beyanı ile ödenmeye başlayacak.
Star yazarı Resul Kurt bugünkü köşesinde çalışanlar, işverenler ve sosyal yardımlarla ilgili ekonomik tedbirler içeren torba yasayı yazdı.
Bir süredir gündemde olan ve TBMM’de kabul edilen torba kanunla önemli değişiklikler yapıldı. İşveren çalışanını işten çıkaramayacak, işverenlere üç ay süreyle çalışanı ücretsiz izne çıkarma hakkı tanınacak, ücretsiz izne çıkarılanlara aylık 1.177,20 TL nakdi ücret desteği verilecek, ücretsiz izinli olanların GSS primleri işsizlik sigortası fonundan karşılanacak, kısa çalışmada uygunluk incelemesi yapılmadan işverenin beyanı ile KÇÖ ödemesi başlayacak.
Geçici İstihdam Güvencesi
Torba Kanunla, İş Kanunu kapsamında olan veya olmayan her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay süreyle 25 inci maddenin birinci fıkrasının ikinci bendinde veya diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında işveren tarafından feshedilemez. Üç aylık fesih yasağı süresini Cumhurbaşkanı altı aya kadar uzatabilecek. Bu çerçevede üç aylık süre içerisinde işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir. Bu şekilde ücretsiz izne ayrılmak işçiye geçerli sebebe (esasında haklı nedene) dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermez.