Uzmanından borsa, altın ve dolar için dikkat çeken açıklama: 'Yeni bir trendin başlangıcındayız'

Altın, dolar, borsa ve mevduatta kazanç oranları açıklandı. Özellikle son dönemde borsada sert dalgalanmalar yatırımcıların dikkatini çekmişti. Mevduat faizlerinde ise 1.5 aylık düşüş serisi sona erdi. Güvenli liman altın 2500 lira olan kritik eşiği aştı. Peki altın ve borsa için tahminler neler? Dolar/TL’de düşüş görülür mü?

Uzmanından borsa, altın ve dolar için dikkat çeken açıklama: 'Yeni bir trendin başlangıcındayız' - Sayfa 1

TÜİK haziran ayı yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. TÜFE ile indirgendiğinde dolar yüzde 0.63, euro yüzde 1.02, BIST 100 endeksi yüzde 1.66 ve külçe altın yüzde 1.78 oranlarında yatırımcısına kaybettirirken, mevduat faizi yüzde 1.62 oranında kazandırdı.
 

110
Uzmanından borsa, altın ve dolar için dikkat çeken açıklama: 'Yeni bir trendin başlangıcındayız' - Sayfa 2

Önceki aylarda yatırımcıya en çok kazanç sağlayan yatırım borsa oluyordu. BIST 100 endeksi son zamanlarda sert düzeltmelere sahne olurken, daha risksiz, güvenli olarak görülen mevduatlarda getiriler pozitife dönmeye başladı. Merkez Bankası verilerine göre 1 ile 3 ay vadeli mevduat faizleri 1.5 ay sonra ilk kez yükseliş gösterdi.
 

210
Uzmanından borsa, altın ve dolar için dikkat çeken açıklama: 'Yeni bir trendin başlangıcındayız' - Sayfa 3

‘Şu anda hazi̇ran ayının li̇deri̇’
Peki şu anda en cazip yatırım aracı mevduat mı? Borsa için takip edilmesi gereken kritik seviyeler ne? Gram altında yön yukarı döndü mü? Dövizde düşüş görülür mü? Konuyla ilgili merak edilenleri Milliyet'e açıklayan ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı:

310
Uzmanından borsa, altın ve dolar için dikkat çeken açıklama: 'Yeni bir trendin başlangıcındayız' - Sayfa 4

“Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Burada çok net bir şekilde görünüyor, mevduat faizleri TÜFE’ye indirgenmiş reel getiri açısından şu anda haziran ayının lideri. Gerek döviz gerekse borsa ve külçe altın reel anlamda eksi getiri sağladı. Mevduatta yüksek getiri potansiyelinin net bir şekilde ortaya çıktığı belgelenmiş oldu."

410