Uzmanlar uyardı: Aşının bulunması yeterli değil, dünyanın üçte ikisinin tedarik altyapısı yok

Bilim adamlarına göre küresel çapta yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisini yenmek için dünyada en az 10 milyar doz aşı dağıtılması gerekiyor.

Uzmanlar uyardı: Aşının bulunması yeterli değil, dünyanın üçte ikisinin tedarik altyapısı yok - Sayfa 1

Ancak, Alman lojistik şirketi Deutsche Post, umut vaat eden aşılar arasında yer alan Moderna, Pfizer ve CureVac tarafından geliştiren RNA bazlı aşıların tedarik sürecinde eksi 80 dereceye kadar soğutulması gerektiğini ve bu aşıların dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisini oluşturan kırsal nüfusa ve sınırlı elektrik kaynağına sahip Afrika, Güney Amerika ve Asya’nın bazı bölgelerine tedariğinin çok zor olacağı konusunda uyardı.

Uzmanlar uyardı: Aşının bulunması yeterli değil, dünyanın üçte ikisinin tedarik altyapısı yok - Sayfa 2

Alman lojistik firması Deutsche Post, Moderna, Pfizer ve CureVac’ın da dahil olduğu 27 kuruluş tarafından geliştiiren RNA bazlı aşıların saklanması eksi 80 dereceye kadar soğutulması gerektiğini ve Afrika, Güney Amerika ve Asya'nın geniş bölgelerine dağıtılması için olağanüstü önlemler alınması gerektiğini belirtti.

Uzmanlar uyardı: Aşının bulunması yeterli değil, dünyanın üçte ikisinin tedarik altyapısı yok - Sayfa 3

Yeni mRNA aşılarından beşi şu anda küresel olarak insanlar üzerinde test ediliyor ve bu alanda en çok umut vaat edenler arasında yer alıyor. Ancak Antarktika düzeyinde soğutulmaya duyulan bu aşıların tedariği için gerekli teknolojiyi sağlamak belirli bir maliyeti beraberinde getiriyor.

Uzmanlar uyardı: Aşının bulunması yeterli değil, dünyanın üçte ikisinin tedarik altyapısı yok - Sayfa 4

EN GELİŞMİŞ 25 ÜLKE DIŞINDA SOĞUK HAVA DEPOSU ALTYAPISI ZAYIF

Deutsche Post, danışmanlık firması McKinsey ile birlikte yürüttüğü çalışmada, küresel nüfusun üçte birine ev sahipliği yapan, en gelişmiş 25 ülkenin dışındaki bölgelerde soğuk hava deposu altyapısını yükseltmenin büyük bir zorluk teşkil edeceğini söyledi.