Wuhan'dan gelen Türkler Ankara'da

Yeni tip koronavirüs salgınının yaşandığı Çin'in Vuhan kentindeki, 32'si Türk 42 kişiyi taşıyan uçak, Ankara'ya geldi. Ambulanslarla ile Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi'ne sevk edilen yolcular 14 gün karantina altında tutulacak.

Wuhan'dan gelen Türkler Ankara'da - Sayfa 1

Sağlık Bakanlığınca planlanan tahliye operasyonu için ambulansa çevrilen Türk Silahlı Kuvvetlerine ait A400 M tipi askeri kargo uçağı, yaklaşık 32 saatlik tahliye operasyonunun ardından, alınan tedbirler çerçevesinde Etimesgut Askeri Havalimanında hangarların arkasındaki en uzak alana çekildi.

121
Wuhan'dan gelen Türkler Ankara'da - Sayfa 2

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Koca Yusuf Operasyonu” başarılı şekilde tamamlandı. Türk ve dost ülke vatandaşlarını Çin’in Vuhan kentinden alarak Ankara’ya getiren uçağımız yaklaşık 32 saatlik tahliye operasyonunu tamamlayarak Ankara’daki Etimesgut Havaalanına indi" ifadeleri kullanıldı.

221
Wuhan'dan gelen Türkler Ankara'da - Sayfa 3

Ankara Etimesgut Havalimanı'nda gazetecilere açıklama yapan Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen şu ifadeleri kullandı:

- Kriz masası oluşturduk. Virüsün hızlı bir şekilde yayılmasının sebebi Çin'deki yılbaşı tatili. Tatil sebebiyle 3 milyar seyahat gerçekleştiriliyor. Çok hummalı bir çalışmayla Vuhan'daki vatandaşlarımızın konumlarını haritada tespit ederek onları nasıl götüreceğimizin planını yaptık.

- Vatandaşlarımızın hiçbirinde virüs tespit edilmedi. Vatandaşlarımızın hiçbirini orada bırakamazdık. 6 vatandaşımız gelmek istemedi. Sosyal medya platformlarında kimlik bilgileri paylaşılmış, bunun kendileri için çok hassas olduğu takdirinde bulunan bazı vatandaşlarımız gelmekten vazgeçti.

321
Wuhan'dan gelen Türkler Ankara'da - Sayfa 4

AA muhabiri Tankulu: Yolcular hasta gibi muamele görmek istemiyorlar​​
Tahliye uçağında bulunan Anadolu Ajansı muhabiri Mesut Tankulu, NTV yayınında şöyle konuştu:

"Hasta gibi bir muamele görmek istemiyorlar. Hepsi sağlam, sağlıklı bireyler. Öksürdüklerini bile görmedim. Tüm kontrolleri yapıldı. Tahliyenin son aşamasına kadar her şey sorunsuz gerçekleşti. Herkesin eldivenleri, malzemeleri saat başı değiştirildi, elleri ve elbiseleri temizlendi. Kendilerine özel kumanyalar dağıtıldı. Vuhan'da sadece maske takanları gördük ancak uçakta bulunanlar koruyucu tulumlarını giymişti."

421