Boğaza kaçan balık kılçığından 1 dakikada kurtaran yöntem! Sadece 4 adımı uygulamak yetiyor
Balık yerken stres yapmanızı sonlandırmanın en kolay yolu. Bundan böyle doya doya balık yiyebileceksiniz. *Balık kılçığı* artık sorun değil
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te F5Haber'e abone olun
F5Haber'e Google News'te abone olun
Abone OlBalık, içerisinde bulunan vitamin ve protein açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Kış aylarında çokça tüketilir. Özellikle Eylül ayından itibaren balık tüketilebilir. Fakat küçük ve büyük balık yerken kılçığının boğazımıza kaçmaması için çok dikkat etmeliyiz. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bağışıklık sistemini çelik gibi yapan, hücreleri yenileyen ve beyin gelişimine katkı sağlayan balığı artık dert etmeden rahat rahat yiyebileceksiniz.
Milliyet.com.tr'de paylaşılan bir içeriğe göre, balık kılçığından kurtulmak için sadece 4 adım ve 1 dakika yetiyor. İşte 4 adımda balık kılçığını yok etme yöntemi...
Adım 1
Öncelikle kılçığın tam olarak nereye battığını anlamaya çalışın. Boğazın alt kısmına kaçan kılçığın öksürerek çıkmasını sağlayabilirsiniz. Ancak üst taraftaysa yalnızca öksürmek yeterli değildir.
Adım 2
Kılçığın kaçtığı bölgeden emin olunca, bir dilim limonu sıkıp suyunu yavaşça içmeye başlayın. Limon suyu asidik içeriği sayesinde kılçığın çıkmasına yardımcı olur. Aynı zamanda boğazdaki kasları gevşeterek kılçık çıkarma işleminin kolaylaşmasını sağlar.
Adım 3
Limon suyunun yanı sıra bir dilim ekmeği çiğneyebilirsiniz. Boğazdaki kasları genişleterek yuttuğunuzda kılçığın giderilmesini sağlayabilirsiniz.
Adım 4
Kılçık çıkmadıysa zeytinyağı tüketmeyi deneyebilirsiniz. Bir miktar zeytinyağını içerek kasları gevşetebilir, yağ sayesinde kılçığın daha rahat hareket etmesini sağlayabilirsiniz.
KÜÇÜK BALIKLARIN KILÇIKLARINI YİYEBİLİRSİNİZ
Acibadem.com.tr'de aktarılan bilgilere göre, Balığın kılçığında bulunan yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor kemiklerin sağlığı ve dayanıklılığı bakımından son derece önemli. Bu nedenle özellikle kemik erimesi sorunu yaşayanların, hamsi gibi küçük balıkları kılçığıyla tüketmesinde fayda var.
BALIĞIN BESİN DEĞERİ
Memorial.com.tr'de yer alan içeriğe göre, İnsan vücudu için gerekli olan en az 13 vitamin tanımlanmaktadır. Dokulardaki dağılımı düzensiz olmakla birlikte bunların büyük bir bölümü balıklarda bulunmaktadır. Vitamin miktarı balık türüne göre değişmektedir. Suda çözünen B ve C vitaminlerinin su ürünlerinde bulunma miktarı, karasal hayvanlarda bulunan miktarla hemen hemen aynıdır. Ancak balıklarda yağda çözünen A, D, E ve K vitaminleri genellikle daha fazladır.
İnsan vücudu ağırlığının yaklaşık % 4’ünü oluşturan mineraller, büyüme ve sağlık için gerekli olan maddelerdir. Kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum, iyot, demir, bakır, flor, kobalt ve çinko su ürünlerinin büyük bir bölümünde olan önemli minerallerdir. Bazı su ürünlerinin 100 gramında 15-200 miligram arasında değişen kalsiyum, 100-400 miligram arasında fosfor bulunmaktadır.
BALIĞIN BEYNE 4 ETKİSİ
1. Omega-3 Yağ Asitleri: Balıklar, özellikle somon, sardalye, hamsi gibi yağlı balıklar, omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Bu yağ asitleri, beyin sağlığı için önemlidir. Beyindeki sinir hücreleri, özellikle de sinir hücre membranları, omega-3 yağ asitlerine ihtiyaç duyar. DHA (dokosaheksaenoik asit) adı verilen bir omega-3 yağ asidi, özellikle beyin gelişimi ve fonksiyonu için önemlidir.
2. Beyin Gelişimi ve Fonksiyonu: Omega-3 yağ asitleri, özellikle fetüslerin ve küçük çocukların beyin gelişimi için kritiktir. Ayrıca, yaşlı bireylerde bilişsel fonksiyonları destekleyebilir ve yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi azaltabilir.
3. Antioksidanlar: Balık, özellikle yağlı balıklar, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, hücre hasarını azaltabilir ve beyin hücrelerini koruyabilir. Bu, yaşlanma sürecinde bilişsel fonksiyonların korunmasına yardımcı olabilir.
4. Depresyon ve Anksiyete: Bazı araştırmalar, düzenli olarak balık tüketiminin depresyon ve anksiyete riskini azaltabileceğini öne sürmektedir. Omega-3 yağ asitlerinin, sinir sistemi ve beyin fonksiyonları üzerindeki olumlu etkileri bu konuda etkili olabilir.
BALIĞIN BAYAT OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Balığın bayat olup olmadığını anlamak önemlidir çünkü bayat balık tüketmek sağlığınıza zarar verebilir. İşte bayat balığı anlamanın bazı yolları:
Taze balık hafif, temiz bir deniz kokusuna sahiptir. Ancak bayat balık kötü bir koku yayabilir. Balığın amonyak, sülfür veya amonyak benzeri kötü kokular çıkarması durumunda, muhtemelen bayatlamıştır. Taze balık parlak ve canlı renklidir. Solmuş veya donuk bir renge sahip olan balıklar genellikle bayatlamış olabilir. Balığın eti elastik ve sıkı olmalıdır. Parmaklarınızla balığa hafifçe bastırdığınızda, eti çabuk şekilde eski formuna dönüyorsa taze olabilir. Ancak parmak izi uzun süre kalıyorsa veya eti çökmüşse, balığın bayat olma olasılığı yüksektir.
Balığın gözleri parlak ve berrak olmalıdır. Bulanık, mat veya çökmüş gözler, balığın bayat olduğunu gösterebilir. Balığın pulları sıkıca yapışık olmalı ve cildi parlak olmalıdır. Pulların dökülüyor veya cildin donuk olduğu durumlar bayatlığı gösterebilir. Balığın içerisindeki sindirim kanalına bakmak da bir gösterge olabilir. Eğer iç organlar bembeyaz ve temiz görünüyorsa balık taze olabilir. Ancak iç organlar sarı veya kahverengi bir renkteyse, balık muhtemelen bayatlamıştır.
Kaynak: Milliyet.com.tr, Acibadem.com.tr, Memorial.com.tr
Derleme: f5haber.com**