Japonların uzun yaşamasının sırrı keşfedildi: Meğer bunu yapıyorlarmış

Günümüzde insanlar yaşam sürelerini uzatmak, çeşitli yöntemler deniyor ancak dünyanın bazı bölgelerindeki insanlar belli başlı alışkanlıkları sayesinde çok daha uzun yaşıyor. Yapılan araştırmalar, Japonya'daki insanların ortalama olarak en uzun yaşadığını gösteriyor. Japon mutfağının vazgeçilmezlerinden olan fermente gıdalar da uzun yaşamın sırları arasında yer alıyor.

F5HABER F5HABER
Japonların uzun yaşamasının sırrı keşfedildi: Meğer bunu yapıyorlarmış

Rutgers New Jersey Tıp Fakültesi'nde psikiyatri doçenti olan Dr. Rashi Aggarwal , Yahoo Life'a Japonların uzun yaşamasını sağlayan sırları sıraladı. Aggarwal, "Uzun yaşam için katkıda bulunan bir dizi faktör var, bunlar arasında yiyecek, fiziksel aktivite seviyesi, sağlık sistemi ve bu ülkelerdeki toplum sistemi yer alıyor" diyor.

JAPONLARIN UZUN YAŞAMASININ SIRRI

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre Japonya'da ortalama yaşam süresi 84,3 yıldır. Uzun ömür söz konusu olduğunda genetik gibi kontrol edemeyeceğiniz bazı faktörler olsa da doktorlar daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürme şansınızı artırmak için yapabileceğiniz birkaç şey olduğunu söylüyor. İşte önerdikleri...

Aggarwal, "Diyet söz konusu olduğunda genel olarak bizim için neyin iyi olduğu konusunda çok şey biliyoruz," diyor. "Bunun bizim için zor olup olmadığı ayrı bir soru." Araştırmalar, çoğunlukla bitki bazlı bir diyet yapmanın ve daha az et tüketmenin uzun ömürlülük için faydalı olduğunu tutarlı bir şekilde gösteriyor.

Aggarwal , "Mümkün olduğunca kırmızı etten, işlenmiş gıdalardan ve fast food'lardan uzak durun," diyor.

Yemeklerde acele etmeyin

Aggarwal, sağlıklı beslenmenin sadece vücudunuza ne koyduğunuzla ilgili olmadığını, aynı zamanda yiyeceklerle olan ilişkinizle de ilgili olduğunu söylüyor.

"Amerika'da, diğer bazı ülkelerde olduğu gibi yemeğimizle baş başa oturmuyoruz; burada yavaş yemek yemek ve yemeklerimizden zevk almak sorun değil," diyor. "Yemek yemek, durup neşeyle ve bilinçli bir şekilde yemek yediğiniz zaman olmalı." Bu, aşırı yeme riskini azaltmaya yardımcı olabilir; bu da aşırı vücut yağına yol açabilir ve çeşitli sağlık sorunları riskinizi artırabilir, diyor.

Aktif olmaya çalışın

"Egzersiz, sahip olduğumuz en yakın mucizevi ilaçtır," diyor Kaiser ve bunun iyi fiziksel ve bilişsel sağlığı desteklemeye yardımcı olabileceğini belirtiyor. Aggarwal da aynı fikirde. "Eğer yapabiliyorsanız, egzersiz harika bir şeydir," diyor.

Amerikalılar için Fiziksel Aktivite Rehberi, her hafta en az 150 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite ve iki gün kas güçlendirme aktivitesi yapmayı öneriyor. Hayatınıza düzenli bir egzersiz rutini sığdırmak zorsa, Aggarwal elinizden geldiğince aktif olmaya çalışmanızı öneriyor. Bunun merdivenleri kullanmak, yapabiliyorsanız markete yürüyerek gitmek, düzenli yürüyüşlere çıkmak veya hatta evinizde aktif işler yapmak anlamına geldiğini söylüyor.

Ruh sağlığınıza dikkat edin ve sosyal kalın
Depresyon gibi ruh sağlığı sorunlarına sahip olmak daha kısa bir yaşam süresiyle bağlantılıdır . Uzmanlar, alkol ve uyuşturucu kullanımı ve hareketsizlik gibi bu sorunlarla ilişkili davranışların uzun ömürlülüğü azalttığını vurguluyor, bu nedenle zorlanıyorsanız yardım almak önemlidir.

CDC'ye göre yalnızlık ve sosyal izolasyon da sağlığı olumsuz etkileyebilir ve obezite, fiziksel hareketsizlik ve sigara içmeyle aynı seviyededir . CDC'ye göre sosyal izolasyon ayrıca bunama geliştirme riskini %50 daha fazla artırır. İyi haber şu ki izolasyonla mücadele etmek için çok fazla çaba sarf etmek gerekmiyor. Kaiser, "Sadece biriyle kısa bir telefon görüşmesi yoluyla bile olsa bağlantı kurmak yalnızlık, kaygı ve depresyon hislerini azaltabilir ve beyni koruyan faydalar sağlayabilir" diyor.

Uykunuzu ihmal etmeyin

Hayat yoğun olduğunda belirlenen uyku saatinizi tüketmek kolaydır, ancak uzmanlar uzun ömürlülük ve genel sağlık için uykuyu bir öncelik haline getirmenin önemli olduğunu söylüyor. Araştırmalar , özellikle orta yaşta uyku eksikliğinin bunama geliştirme riskini %30 oranında artırabileceğini gösteriyor.

Fermente Gıdaların Tüketimi

Miso çorbası gibi fermente gıdalar, Japon mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Bu tür gıdalar, bağırsak sağlığını destekleyen probiyotikler içerir.

Japonların bu yaşam tarzı ve alışkanlıkları, uzun ve sağlıklı bir ömür sürmelerine katkıda bulunuyor. Dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve güçlü sosyal bağlar, sağlıklı bir yaşamın anahtarları olarak öne çıkıyor.

SONRAKİ HABER