Yemekten sonra neden tatlı yemek isteriz? İşte şaşırtan araştırmanın sonuçları
Yemekten sonra canımız neden tatlı çeker hiç düşündünüz mü? Bilim insanları merak edilen sorunun yanıtını buldu. Yapılan araştırmanın sonucu görenleri şaşırttı.
Max Planck Metabolizma Araştırma Enstitüsü'nden Henning Fenselau ve ekibi, fareler üzerinde gerçekleştirdikleri deneylerle, tokluk hissini sağlayan nöronların aynı zamanda şeker isteğini tetiklediğini de ortaya koydu. Mevcut bulgular, tatlıya olan tutkumuzun nörolojik bir temele dayandığını gösteriyor.
Daha önce yapılan araştırmalarda, beyindeki doğal opioidlerin şeker isteği üzerinde önemli bir rol oynadığı tespit edilmişti. Bu opioidleri üreten ana bölge; beynin iştah, metabolizma ve hormonları düzenleyen hipotalamusundaki "arkuat çekirdek bölgesi" olarak biliniyor. Bu alandaki POMC nöronları, tokluk hissini de kontrol ediyor.
POMC hücrelerinin şeker isteği üzerindeki etkisini analiz eden Alman bilim insanları, bu hücrelerin beyne gönderdiği opioid sinyallerini izledi.
Araştırmacılar, farelerden alınan beyin dilimlerini, opioidlerin bağlandığı reseptörleri görsel olarak inceleyebilmek için floresan bir solüsyonda yıkadılar. Bu reseptörlerin en yoğun bulunduğu bölgenin, beslenme ve diğer davranışları düzenleyen talamusun paraventriküler çekirdeği olarak belirlendi. Bu bulgu, şeker isteğinin ARC ile PVT arasındaki etkileşimle ilişkili olduğunu gösteriyor.
Araştırma ekibi, farelerin yemek yediği sırada beynin bu beyin bölgelerindeki nöronların faaliyetlerini izledi. 90 dakika sonra, farelerin doyduğu görüldü. Ancak tatlı servisi yapıldığında, nöronal aktivite, normal yemekten yaklaşık dört kat daha fazla arttı. Fareler, tatlıları yemeye başlamadan önce gözlemlenen bu durum, beyin yolunun şeker isteğini tetiklediğini kanıtlıyor.